De beste bezienswaardigheden van Libanon

Beiroet, het Parijs van het oosten

De hoofdstad van Libanon is op zijn zacht gezegd contrastrijk. Het imago van het Parijs van de Oriënt is nog steeds niet overdreven. Beiroet heeft prachtige winkels, gezellige bars en restaurants en ook het nachtleven steekt de Franse hoofdstad naar de kroon. Natuurlijk ziet u in deze stad vol historie de herinneringen aan het recente oorlogsverleden terug.
In 'downtown', het moderne stadscentrum, is na de burgeroorlog luxe nieuwbouw neergezet naast een door kogels doorregent pand. Het contrast met de studentikoze en kleurrijke wijk Hamra is dan ook enorm. Hier vindt u een grote winkelstraat en vele kleine achterafstraatjes met authentieke barretjes. Ook is dit een goede plek om neer te strijken in een restaurantje en te genieten van het geweldige eten dat Libanon te bieden heeft! Hiervandaan bent u ook vlak de Corniche, de lange en brede boulevard vanwaar u uitkijkt over de zee en heerlijk kunt uitwaaien. Een gezellig levendige plek, vanwaar u zo doorloopt naar de zogenaamde Pigeon Rocks of Rouche Rocks in zee.

Grotten van Jeita

Grotten van Jeita niet ver van Beiroet is in 1836 een grottenstelsel ontdekt, en zijn sinds 1958 toegankelijk voor toeristen. Het grottenstelsel bestaat uit twee aparte, maar wel met elkaar verbonden, kalksteen grotten en zijn in totaal 9 kilometer lang. Jeita Grotto wordt ook wel gezien trots van Libanon. Je kunt hier doorheen wandelen of een boottochtje maken over de rivier. In de winter is de diepste grot gesloten vanwege het hoge water. De temperatuur is het gehele jaar rond de 16 graden.

Byblos

Byblos Een mooie vissersplaats met een antieke haven. Byblos is een eeuwenoude stad, namelijk zo'n 7000 jaar oud. Hiermee claimt het de oudste bewoonbare stad ter wereld te zijn. In de tijd van de Egyptische farao's in de derde en tweede eeuw voor Christus, was het de commerciële en religieuze hoofdstad aan de Fenicische kust. Deze naam werd door de Grieken gegeven vanwege de handel in papyrus. 'Byblos' is namelijk het Griekse woord voor 'boek'. Er gaan verhalen dat de Bijbel afkomstig is uit Byblos, omdat hier vele heilige geschriften op grote schaal werden gekopieerd. Er zijn veel opgravingen gedaan in de twintigste eeuw en hierdoor is Byblos in 1984 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.
De belangrijkste bezienswaardigheden in deze historische stad zijn de kerk, het kasteel, het Romeinse amfitheater en de Egyptische tempels.

Tyrus

Tyrus Tyre is een stad in het zuiden van Libanon, en ook deze stad is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard in 1984. Dit doordat de stad beschikt over zo'n 15 hectare aan ruïnes. Archeologische opgravingen zijn op het zuidpunt van het schiereiland te bezichtigen. Ten zuiden van de wijk El Bass is het Hippodroom te vinden, die dateert uit de tweede eeuw. Het is 90 meter breed, en 480 meter lang. Vroeger konden er op de tribune ongeveer 20.000 man plaatsnemen. Het werd voornamelijk gebruikt voor paardenraces, maar ook enkele andere sporten vonden er plaats.

Baalbek

Baalbek is een stad in het binnenland van Libanon. De tempels van Baalbek zijn te vinden aan de voet van het Anti-Libanon gebergte. In de oudheid bewerkten steenhouwers hier monolieten. De tempel is in een periode van meer dan tweehonderd jaar gebouwd. Mede hierdoor is het een van de meest bekende heiligdommen van de Romeinse architectuur. Pelgrims trokken hier massaal naartoe om goden te vereren. Baalbek werd een van de meest populaire heiligdommen van de oudheid, en is van hoge monumentale waarde als indrukwekkend bewijsstuk van de Romeinse tijd en Keizerlijke periode.

Cederbos

Bos van de ceders van God. Het nationaal symbool van Libanon is de cederboom. Prominent figurerend op de vlag van het land was de ceder eeuwenlang een veelvoorkomende boom in het Libanese landschap. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. De libanonceder wordt onder andere genoemd in het Gilgamesj-epos en in de Bijbel. Het hout was eeuwenlang populair om zijn kwaliteit en aangename geur, wat heeft geresulteerd in grootschalige ontbossingen van de oorspronkelijke cederwouden. In de Qadishavallei in het noorden van Libanon, bevindt zich het Bos van de ceders van God (of Arz ar Rab), dat uit ongeveer 300 libanonceders bestaat. De honderden jaren oude bomen vormen een monument voor de vele gekapte bomen.

Beiteddine

Een uurtje rijden ten zuidoosten van Beiroet het Choufgebergte ligt Beiteddine. In de 19e eeuw bouwde de toenmalige emir met hulp van Italiaanse architecten paleis dit kleine stadje. Hoewel paleis nog steeds dienst doet als zomerresidentie voor Libanese president, zijn van de ruimtes gewoon te bezoeken. De bouw van het Beiteddine-paleis geloof) duurde liefst was in 1818 eindelijk voltooid. is een heerlijke architectonische islamitische, Venetiaanse gotische en renaissance invloeden. uw rondgang het paleis geniet van prachtige arcades, fonteinen, gevels, bewerkte cederhouten plafonds, antiek meubilair marmer. detail: deuren het kasteel hebben een bijzonder ontwerp er zijn er geen twee gelijk! idyllische tuinen u vindt een goed bewaarde hamam.

Tripoli

Tripoli is met zijn 500.000 inwoners de tweede grootste stad in Libanon. Ongeveer 80% van de bevolking is soennitisch moslim. Winkelen kun je het beste in het souks kwartier, waar diverse gespecialiseerde ambachten zijn zoals kleermakers, juweliers, parfum makers en zeepmakers.

Sidon

Nog maar weinig toeristen weten Sidon, of Saïda, te vinden. En dat is vreemd. De op twee na grootste stad van Libanon is namelijk makkelijk te bereiken vanuit hoofdstad Beiroet en heeft genoeg te bieden voor een volle dagtrip. De grootste trekker is wat ons betreft de souk in de oude stad. Mooier, groter en leuker dan die van Tripoli of Byblos.
Waan je als Aladdin door smalle straten, tussen oude moskeeën, kerken en hammams.
Opvallende moskeeën zijn de Grote Omari moskee, ooit begonnen als kerk, en de Bab al-Soraymoskee uit de dertiende eeuw. Ook de imposante karavanserai, de Khan al-Franj, is makkelijk te vinden. Lastiger wordt het je een weg te banen naar de goed verborgen hammams.
Weet je ze te vinden, dan kun je opwarmen in de hammam el-Sheikh of Al Ward hammam.

Jounieh

Jounieh is een kustplaats in het district Keserwan, ongeveer 16 km (10 mijl) ten noorden van Beiroet , Libanon . Sinds 2017 is het de hoofdstad van het gouvernement Keserwan-Jbeil.

Jounieh staat bekend om zijn badplaatsen en bruisend nachtleven, evenals zijn oude stenen souk , veerhaven, paragliding-site en gondellift, die passagiers de berg op brengt naar het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Libanon in Harissa.

Boven Jounieh, en op weg naar Harissa , is een kleine heuvel genaamd Bkerké, met uitzicht op de baai van Jounieh, de zetel van de patriarch van de Maronitische Katholieke Kerk van Libanon. De inwoners van Jounieh en de omliggende steden zijn overwegend maronitische katholieken.
Maameltein is een wijk van de stad.

Zahle

Zahlé is de hoofdstad en de grootste stad van het Beka Gouvernement, Libanon.
Met ongeveer 150.000 inwoners is het de vierde grootste stad in Libanon na Beiroet, Tripoi en Sidon en de vierde grootste stad die het hele stedelijke gebied inneemt (het stedelijke gebied van Jounie is groter).
Zahlé ligt 55 km (34 mijl) ten oosten van de hoofdstad Beiroet, dicht bij de weg Beiroet-Damascus, en ligt op de transacties van de Libanon-bergen en het Beka-plateau, op een hoogte van 1.000 m.
Zahlé staat bekend als de ligging en aantrekkelijkheid, maar ook als "de Stad van Wijn en Poëzie".
Het is beroemd in heel Libanon en de regio vanwege het klimaat, de buitenlandse restaurant aan de rivier en de kwaliteitsvolle arak.

Bekaa Vallei, Château Ksara-wijn

Château Ksara is een wijnbedrijf in de Bekaa-vallei.

Opgericht in 1857 door jezuïetenpriesters.

Château Ksara ontwikkelde de eerste droge wijn in Libanon. Château Ksara-wijn is het populairst in Libanon, maar vanwege een grote Libanese diaspora over de hele wereld, kan het in veel verschillende landen worden gevonden en gekocht. Château Ksara produceert jaarlijks ongeveer 3 miljoen flessen. De wijnen worden geëxporteerd naar meer dan 40 landen. De belangrijkste exportmarkten zijn Europa, de VS, Canada, Japan, Hong Kong, Singapore, Brazilië, Afrika, Australië en Arabische landen.

Tussen 2005 en 2015 zag Château Ksara de introductie van nieuwe druivenrassen in de Bekaa-vallei. Château Ksara heeft ook ontwikkelingen gezien in techniek, zoals het kweken van wijnstokken op draden en de aandachtige toepassing van geavanceerde wetenschap door Franse oenologen, die waken over de vinificatie-, fermentatie- en decanteringsprocessen.

Tegenwoordig hebben de wijnen van Château Ksara een specifiek karakter, beschreven als een "zeldzame balans van droge fruitigheid, van delicatesse en grofheid, en van frisheid en kracht. Château Ksara werd in 1857 opgericht door jezuïetenpriesters die de eerste droge rode wijn van het land produceerden.

Château Ksara is de oudste, grootste en meest bezochte wijnmakerij van Libanon en trekt jaarlijks zo'n 70.000 bezoekers.

Batroun

Batroun is een Libanese kustplaats, 50 kilometer ten noorden van Beiroet. De stad ligt in het zuiden van het gouvernement Noord en is de hoofdstad van het district Batroun. Het is een van de oudste steden ter wereld. De stad is ook bekend onder de Griekse naam Botrys (ook wel Bothrys; Latijn Botrus).
In de Amarna-brieven uit de veertiende eeuw voor Christus werd de stad Batruna al genoemd.
Blijkbaar is de stad later vernietigd, want er zij wordt opnieuw gesticht door Ithobaäl in de negende eeuw voor Christus. Uit deze tijd stamt de Fenicische muur, gebouwd van zandsteen uit de enorme steengroeve van Batroun.
Er is een Romeins theater en er zijn veel historische kerken, zowel katholiek als oosters-orthodox en oriëntaals-orthodox. In 551 werd de stad vernietigd door een aardbeving, de kaap brak, waardoor een natuurlijke haven ontstond .

In de 11e eeuw streken de kruisvaarders in het gebied neer, waaruit het Graafschap Tripoli voortkwam. Van Batroun werd een grafelijk domein gemaakt, het Leenschap Batroun.

Toeristen bezoeken de stad vanwege het strand en het nachtleven. Ze drinken er de limonade van de eigenaar Chez Hilmi’s waar Batroun beroemd om is en eten de verse vis die dagelijks uit de haven wordt aangevoerd.